MARIN MARAIS - Pièces de Viole

mieneke.gif - 191318 Bytes

De eerste solo-Cd van Mieneke van der Velden is onder auspiciën van de Stichting GAMBA opgenomen en uitgebracht door " Channel Classics ".

Wij presenteren een bloemlezing uit de prachtige "Pièces de Viole" van Marin Marais; de Cd is samengesteld uit suites en zogenaamde "pièces de caractère"(zoals de naam al zegt: losse stukken met een specifiek karakter). Hierdoor ontstaat een grote afwisseling in affect en klankkleur.

De muziek van Marais wordt gecombineerd met de prachtige 'préludes non-mesurés' van Louis Couperin voor clavecimbel solo.

 

De pers:

Luister, december 2000 (uitvoering: 9, opname: 9):

"…overtuigend betoog…", "…gambiste raast als wervelwind over haar zeven snaren…"," …momenten van verstilling en verfijning…".

Vrije Geluiden, december 2000:

"…evenwichtig is het spel van Van der Velden: mooi gefraseerd,…, zeer poëtisch…".

nieuw verschenen in 2002
coup.gif - 95826 Bytes

De cd's kunnen besteld worden via per e-mail: info@violadagamba.nl

forqu.gif - 73452 Bytes

 

De viola da gamba (Antoine Despont, Parijs 1617) die voor deze opname is gebruikt is in het bezit van Mieneke van der Velden.

Het houtsnijwerk in het staartstuk is versierd met bladgoud; een tweede bijna identiek staartstuk is afgebeeld op een portret van gambist/ componist Jean Baptiste Forqueray; het schilderij is privé-bezit, maar het originele staartstukbevindt zich in het 'Musée des Arts décoratifs' in Parijs.

 

 

 

 

 

Mieneke van der Velden sloot haar viola da gamba-studie af in 1988 bij Wieland Kuijken in Den Haag. Zij speelt bij vele gerenommeerde ensembles en orkesten, zoals Collegium Vocale (Philippe Herreweghe), Amsterdam Baroque Orchestra (Ton Koopman), Concerto Vocale (René Jacobs), Anima Eterna (Jos van Immerseel), Cantus Cölln, Les Talens Lyriques, etc.

Voor haar solo-recitals werkt zij al jaren samen met Glen Wilson; zij traden onder andere op in het Netwerk voor oude Muziek in Nederland, en op verschillende buitenlandse festivals in o.a. Finland, Polen, en Duitsland.

Mieneke van der Velden is vaste gambiste van de Nederlandse Bachvereniging, en speelt jaarlijks de gamba-solo aria's in de befaamde Matthäus-Passion in Naarden.

Zij is als docente viola da gamba verbonden aan het Sweelinck Conservatorium van Amsterdam.

terug naar Stichting GAMBA